Veelgestelde vragen over dialyse

Dialyse algemeen

Wanneer moet ik starten met dialyse?
Het is het beste om met de dialyse te beginnen voordat ernstige symptomen of complicaties van de nieraandoening optreden. Je nefroloog kan je hierover advies geven.

Kan de dialyse worden uitgesteld?
Als je je nog niet in het eindstadium van chronisch nierfalen bevindt, is het soms mogelijk de dialyse uit te stellen door:
• de bloeddruk te beheersen
• de voedingsadviezen te volgen
• de voorgeschreven medicijnen in te nemen

Kan dialyse mijn nierfalen genezen?
Tot nog toe is er geen behandeling of geneesmiddel gevonden om nierfalen te genezen. De behandelingen zijn echter zeer effectief bij het verlichten van de symptomen en het verlengen van het leven.

Waar wordt de dialyse uitgevoerd?
Een dialyse kan thuis of in een dialysecentrum of ziekenhuis worden uitgevoerd. Thuis kun je kiezen tussen peritoneale en hemodialyse. In dialysecentrum of ziekenhuis gaat het altijd om hemodialyse.

Wat is de beste behandeling: hemodialyse of peritoneale dialyse?
Beide methodes zijn even efficiënt. Hemodialyse bestaat uit drie sessies per week, van telkens 3 tot 5 uur. Peritoneale dialyse is een continue vorm van dialyse die dagelijks thuis wordt uitgevoerd. In de meeste gevallen zijn beide behandelingsmethodes geschikt. Veel patiënten zullen in de loop van hun leven met nierinsufficiëntie meer dan één soort behandeling ondergaan.

Hoe kies ik de beste oplossing voor mij?
Hemodialyse (HD) en peritoneale dialyse (PD) zijn beide even doeltreffend. Welke dialysemethode je kiest, hangt af van je levenswijze. En geen enkele keuze is definitief. Heel wat patiënten maken tijdens hun behandeling gebruik van verschillende dialysevormen. In bepaalde gevallen is een peritoneale dialyse of een hemodialyse af te raden. Je arts vertelt je er meer over.

Hoe kom ik aan de benodigdheden voor een dialyse thuis?
De benodigdheden worden in de meeste gevallen één keer per maand thuis bij je afgeleverd.

Heb ik hulp nodig bij een dialyse thuis?
Dit is afhankelijk van de gekozen therapie. Bij peritoneale dialyse (PD) heb je meestal geen hulp nodig, bij hemodialyse (HD) meestal wel. Als je hulp nodig hebt dan kun je iemand uit je omgeving vragen om je te helpen bij de behandeling, of een thuisverpleegkundige inschakelen. Bij dialyse thuis is het behandelend team altijd telefonisch bereikbaar: 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Wat kan ik zelf doen?
Informeer je voldoende over je behandeling en vraag uitleg over zaken die je niet begrijpt. Als je inziet wat de voordelen zijn van een specifiek dieet, medicatie en dialysebehandeling, dan kun je je makkelijker aan je nieuwe levenswijze aanpassen. Het is belangrijk om je vroegere activiteiten zo veel als mogelijk te blijven uitvoeren. Dat helpt om een gezond evenwicht in je dagelijkse leven terug te vinden.

Peritioneale dialyse (PD)

Wie komt in aanmerking voor peritoneale dialyse?
De meeste patiënten met nierfalen kunnen worden behandeld met peritoneale dialyse. In slechts enkele gevallen wordt peritoneale dialyse afgeraden. Vraag hierover advies aan uw nefroloog.

Hoe kom ik aan het dialysemateriaal voor PD?
Het dialysemateriaal wordt thuis bij je geleverd.

Heb ik hulp nodig bij PD?
In principe niet. Als je toch hulp nodig hebt, dan kun je altijd aan iemand uit je omgeving of een thuisverpleegkundige vragen om je te helpen bij de behandeling. Het behandelend team op het ziekenhuis of dialyse centrum is altijd telefonisch bereikbaar: 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Wat als ik voor CAPD heb gekozen en op vakantie wil gaan?
De dialysezakken kunnen in de meeste gevallen op je vakantiebestemming worden geleverd.

Wat als ik voor ADP heb gekozen en op vakantie wil gaan?
Een PD-machine is ongeveer even groot als een reiskoffer. Je kunt deze dus meenemen op vakantie. Breng wel vooraf je luchtvaartmaatschappij op de hoogte. De machine kan overal gebruikt worden waar elektriciteit aanwezig is. De dialyseoplossingen kunnen in de meeste gevallen op je vakantiebestemming worden geleverd. Op speciaal verzoek kan ook een PD-machine op het vakantie adres geplaatst worden.

Hemodialyse (HD)

Wie komt in aanmerking voor een hemodialyse?
De meeste patiënten met nierfalen kunnen worden behandeld met hemodialyse. Voor hemodialyse is wel een goede toegang tot de bloedsomloop vereist. De nefroloog kan je er meer over vertellen.

Wat als ik vragen of problemen heb over mijn hemodialyse?
Mocht je thuis hulp nodig hebben, dan kun je dat vragen aan iemand uit je omgeving of aan een thuisverpleegkundige. Het behandelend team is altijd telefonisch bereikbaar: 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Wat als ik heb gekozen voor hemodialyse in een dialysecentrum en ik op vakantie ga?
Je dialysecentrum zal contact opnemen met het centrum dat het dichtst bij je vakantieverblijf ligt. Controleer steeds de beschikbaarheid van dit dialysecentrum. In sommige gevallen moet je je van tevoren inschrijven en een afspraak maken voor een dialysesessie. Neem ook altijd je volledige medisch dossier mee, aangevuld met informatie voor het desbetreffende land.

Wat doe ik tussen twee hemodialysesessies?
Tussen twee hemodialysesessies blijven de afvalstoffen en het water zich opstapelen in je lichaam. Daarom is het essentieel dat je je voeding en vochtinname aanpast.

Hoe zit het met het vervoer naar het dialysecentrum?
Wanneer je je dialyse laat uitvoeren in een dialysecentrum, moet je zorgen voor vervoer tussen je woning en het centrum, zowel heen als terug. Meestal hebt je de keuze uit verschillende vervoersmogelijkheden. Vraag ernaar bij je dialysecentrum.

Terug naar overzicht