Alberdine

Alberdine 2017-05-29T14:27:36+00:00

Het verhaal van Alberdine

Hoe nu verder?
Dat het mislukken van de tweede transplantatie een grote teleurstelling was, hoef ik u vast niet uit te leggen. Je gaat je afvragen of je lichaam wel geschikt is voor het ontvangen van een donornier. Sowieso valt 48% van de beschikbare nieren voor mij al af vanwege de weefseltypering. Maar blijkbaar zijn er meer complicerende factoren. Welke dat dan precies zijn, daar zijn we nog niet achter. Ik denk zelf dat het te maken heeft met de beschadigingen die mijn buikwand in de loop der tijd heeft opgelopen, door alle operaties die ik heb ondergaan.

PD? Transplantatie?
Ik zou het liefst blijven buikspoelen zo lang ik geen andere nier heb. Maar ik weet ook dat dat niet mogelijk is. Ik zal ergens in de toekomst moeten overstappen naar hemodialyse. Maar ik stel deze beslissing, zolang er geen directe noodzaak voor is, zo lang mogelijk uit. Je gaat er ook rekening mee houden dat een volgende transplantatie ook wel eens zou kunnen mislukken. Als het al twee keer is fout gegaan, waarom zou het derde keer dan wel lukken?

Doorzetter
Toch weiger ik er zwaarmoedig van te worden. Natuurlijk heb ik ook mijn perioden waarin het me erg zwaar valt om hier mee te moeten leven. Maar toch vind ik steeds weer een reden om de draad weer op te pakken. Dat zal deels wel in mijn karakter zitten, ik ben nogal een ‘doorzetter’. Zo heb ik tenslotte ook op latere leeftijd mijn diploma verpleging gehaald. Daarnaast vind ik steeds houvast in het geloof en in de band die we met elkaar hebben als leden van ons gezin. Ik wil niet alleen patiënt zijn, maar ook echtgenote en moeder.

Hoe het nu verder zal gaan, daar valt nu nog niet veel over te zeggen. Ik laat het maar op me afkomen en probeer te handelen en te beslissen al naar gelang de omstandigheden.
Daarin word ik gesteund en geholpen door mijn man en kinderen. In combinatie met mijn geloof geeft dat me de kracht om door te gaan. Door te gaan met leren leven met deze ziekte, door te gaan met het stellen van vragen en door te gaan met het zelf zoveel mogelijk bepalen van mijn behandeling. Ik hoop dat mijn verhaal u inspireert om hetzelfde te doen!

Terug naar overzicht Verhalen