Evert

Evert 2017-05-29T13:48:06+00:00

Het verhaal van Evert

23-04-08 Plotseling gaat de telefoon….
De telefoon rinkelt het is 3.15 uur in de nacht. Je schrikt je wezenloos en er spookt van alles door je hoofd. Je dochter is in verwachting. Is daar iets mis mee? Iets met je zoon in Australië? Het is daar overdag.

Maar niets van dat alles. Het is het ziekenhuis en ze hebben een nier voor mij! De arts vraagt of ik Evert ben die dit en dat doet en ik denk “schiet toch op man met wat je wil zeggen”. Ik ben doodzenuwachtig, De arts begint te vertellen wat ik moet doen. Het dringt niet goed tot mij door en zeg “wacht even dan schrijf ik het op”.

Ja, dus eerst naar mijn eigen ziekenhuis en daarna naar Maastricht. Ik sta te trillen op mijn benen. Mijn vrouw is ondertussen ook wakker en gelukkig hadden we al geregeld dat een vriend van ons mij weg wilde brengen indien een dergelijk telefoontje zou komen. Hem direct gebeld en hij stond samen met zijn vrouw 5 minuten later op de stoep. Ik met hem naar het ziekenhuis, in Eindhoven, mijn dossier opgehaald en toen naar Maastricht.

We werden daar opgevangen bij de spoedeisende hulp en naar de afdeling gebracht voor de eerste onderzoeken. Ook al spannend. Ze kijken je helemaal na van ogen en neus tot anus en al wat er tussen zit, long foto, hartfilmpje en bloedmonsters,

Na enige tijd komt de dienstdoend arts met beide duimen omhoog ”HET GAAT DOOR”

Dan begint de voorbereiding er moet flink geschoren worden, onder de douche, de OK moet vrij komen. Alles gaat in een roes.

Om 12.30 naar de OK en om 19.00 kom ik bij in de uitslaapkamer en kon meteen zwaaien naar mijn vrouw en haar vriendin.

Er zaten heel wat slangen in mijn lijf o.a. in mijn neus, mijn schouder, mijn pols en in mijn zij en er was ook een katheter geplaatst.

Dag 1
elk uur controle op bloeddruk, hartslag, temperatuur, urine en bloedmonsters. Ik kreeg heel veel vocht toegediend en ook werd er bloed toegevoegd want bij de operatie hadden ze een ader geraakt en ik had bloed verloren. Gelukkig werkte de nier direct en hoefde ik niet meer te spoelen. Ook het plassen ging meteen goed. Maar van rusten en slapen kwam niet veel.

Dag 2
Om de 2 uur worden bovenstaande controles uitgevoerd er wordt ook nog een echo van de nier en een scan gemaakt. Ik val onder de scan maken in slaap.

Vandaag ook bezoek gehad van mijn broer en zijn vrouw. Dit was emotioneel omdat hij 2 weken geleden niet geschikt bleek te zijn en ik nu alsnog een nier ter beschikking heb gekregen.

Voel me nog steeds niet echt lekker en ben de regie over mijn leven kwijt. Heb ook nog steeds niet goed geslapen.

dag 3+4
Nog steeds controles al worden ze wel wat minder en voel me het ene moment goed om daarna weer weg te zakken. Ik moet ook minimaal 2 liter vocht drinken en weeg nu ruim 10 kilo zwaarder door al het vocht dat ze me toegediend hebben om de nier op gang te krijgen.

Mijn bloeddruk is te hoog en de artsen zijn bezig om de juiste medicatie dosering te vinden tegen de afstoting.

dag 5
Gesprek gehad met de maatschappelijk werker en gezegd dat de voorlichting niet optimaal is geweest en dat er meer bij komt kijken wat niet altijd prettig is. Maar na de regen van vanmorgen brak de zon door en krijg ik het gevoel dat het stukken beter gaat. Nu even de uitslagen afwachten en goed slapen dan kan ik er morgen weer tegenaan.

dag 6
Vandaag zijn de laatste aansluitingen verwijderd en dat geeft weer wat bewegingsvrijheid.

Belangrijker is dat mijn gewicht naar beneden gaat en heb vandaag 3.5 liter geplast.

De medicatie moet ik nu zelf klaar leggen en op het juiste tijdstip innemen.

dag 7
Vandaag voor het eerst weer gedoucht en dat voelt lekker. Ook weer in mijn gewone kleren gekropen al zit mijn broek nog wat strak. Ben nogal moe na het douchen dus mijn conditie is zeer belabberd.

De nefroloog was zeer tevreden over de uitslagen en vertelde terloops dat het volledig herstel 3 tot 6 maanden kan duren. De na-controles zijn op maandag en donderdag en dan moet je voor 8.30 nuchter in het ziekenhuis zijn. We hebben daarom besloten om in de buurt van Maastricht op een camping te gaan staan om ook zo tot rust te komen.

Het is nu ruim een week na de operatie en er is veel gebeurd in die week.

Onze dochter heeft een reisschema gemaakt zodat mijn vrouw elke dag naar het ziekenhuis kan. Onze zoon uit Australië stond zaterdag ineens in het ziekenhuis! Na het eerste glas karnemelk alles moet uitbraken, veel last van de katheter, ontzettend veel kaarten en telefoontjes gehad. Vakantie moeten annuleren. Je wordt geleefd maar het verplegend personeel is zeer aardig en attent. Het warm eten moet natriumarm zijn en dat vind ik niet echt lekker maar kun je behoorlijk wat variaties bestellen ook wat betreft de broodmaaltijden.

dag 8
Na een paar kleine rondjes op de afdeling vandaag 2x een grote ronde door het gebouw gemaakt. Het was vermoeiend maar ook ontspannend en net op tijd terug voor de thee. De arts vertelde dat de uitslagen goed waren en het createnine gehalte flink aan het dalen is. Ik kreeg in de middag een kleine terugslag en ben even op bed gelegen totdat het weer over was.

dag 9
Omdat ik pd deed voor de transplantatie zit mijn aansluiting nog in mijn buik. De verpleger vroeg of mijn buik al was leeggehaald na de operatie. Nee dus, en ik kreeg een uitloopzak om het eventuele vocht er uit te laten lopen. Er kwam maar liefst 2 liter vocht nog uit.

Vandaag al weer wat meer gewandeld en met de trap naar beneden en met de lift omhoog gegaan.

dag 10
Vandaag is de catheter verwijderd en dat viel reuze mee. Daarna mezelf uitgebreid gedoucht en mijn gewone kleren aan getrokken en dat voelt een stuk beter.

Zoals eerder gezegd de voorlichting kan een stuk beter tijdens de transplantatie. Niet zozeer de operatie maar over het verloop van de na-controles hadden ze mij wel meer kunnen vertellen.

dag 11
Nadat de catheter verwijderd is mag je niet langer dan 1 a 2 uur je plas ophouden dat houdt in ook ’s nachts dus weinig geslapen kan worden. Al gaat het plassen wel goed ook moet je weer leren je sluitspier te oefenen om de druk aan te kunnen. Ik heb me al 3 keer moeten verschonen.

Het createnine gehalte daalt niet meer zo snel als in het begin maar dat is normaal. Veel drinken is het advies. Vandaag ook 2 maal een koortsaanval gehad en ik kreeg meteen een antibioticakuur. Dit was wel een tegenvaller en het slechte slapen doet er ook geen goed aan.

dag 12
Vandaag weer uitgebreid bloedonderzoek. Ik voel me nog slap van gisteren en te weinig slaap. Nu nog een 24 uurs bloeddrukmeting en ik heb geen koorts meer en de medicijnen tegen het afstoten zijn ook verminderd.

dag 13
Afgelopen nacht nog een korte koortsaanval gehad maar eindelijk goed geslapen van 1 tot 6. Ik voel me vandaag voor het eerst weer echt goed en heb weer zin om van alles te doen. Het eten smaakt weer beter en ik heb de indruk dat ik door de slechte dagen heen ben. Hallo wereld jullie zijn nog niet van me af!

Verder nog een echo van mijn nier gemaakt en bezoek gehad van infectiespecialist.

dag 14
Voel me vandaag weer fit al ben ik wel snel vermoeid. De antibioticakuur gaat ook prima en weer goed geslapen en uitgerust wakker geworden. Nu nog wachten op de uitslagen en elke dag bloedprikken

De uitslagen waren goed en ook de kweken van het bloed waren positief.

Als ik koortsvrij blijf mag ik met weekend verlof en zaterdagmorgen naar huis en zondagavond weer terug. Ik begin me nu te vervelen in het ziekenhuis.

dag 15
Vannacht weer goed geslapen al moet je wel regelmatig plassen. Fit opgestaan en ontbeten. Ga nu een stuk wandelen want het is prachtig weer maar moet wel een pet op en lange mouwen aan omdat mijn medicijnen je meer kans op huidkanker geven. Afscheid genomen van onze zoon want hij gaat morgen weer terug naar Australië.

dag 16
Afgelopen 24 uur maar liefst 4 liter geplast dus dat gaat goed. Ook informatie gekregen hoe thuis te handelen als ik met verlof ben zoals medicijn gebruik en opvangen van de urine. Ik mag rustig aan bewegen zoals wandelen en fietsen want de nier moet zich eerst vast gaan hechten dus niet tennissen voorlopig.

Verder gaat alles weer zijn gewone gangetje zoals controles ed. En ik ben getrakteerd op thee met een heerlijke chocolade bol.

dag 17
Vandaag staat alles in het teken van weekendverlof dus kleren inpakken, medicijnen meenemen, kaarten opruimen, ook de flessen voor de urine meenemen. Toch wel spannend. Ik voel me prima maar toch. Het is schitterend weer dus daar kan het niet aan liggen.

Nu maar wachten tot ze me komen ophalen.

dag 18
Wat een rust. De caravan werd op zijn plaats gezet en opgebouwd alles werd gedaan.

Nu moet ik zelf voor de medicijnen zorgen dat was een uitzoekerij want om 2 uur die en om 4 uur die andere en weer andere een uur later enz enz.

Geweldig geslapen in onze caravan ook voor mijn vrouw een oase van rust.

dag 19
Vandaag vliegt de tijd. Samen ontbeten en ‘s middags kregen we bezoek die heerlijk eten meegebracht had. Prachtig weer en om half 9 naar het ziekenhuis terug gebracht nadat we ook nog 5 kilometer gefietst hadden.

dag 20
Vanmorgen weer de gebruikelijk onderzoeken, bloedprikken enz. en mocht ik om 12 uur weer naar de camping. Toevallig moest de voetbalclub uit ons dorp voetballen tegen de club waar onze camping ligt. Daar zijn we naar toe gefietst en dat was ongeveer 8 kilometer. ’s Avonds lekker uit eten geweest en later nog volop genoten van de rust op de camping.

dag 21
Deze morgen naar het ziekenhuis gefietst om even de ontslagformulieren te halen. Maar dat viel even tegen want ze hadden bij de bloedcontrole geconstateerd dat de creatine met 30 punten gestegen was. Er moest eerst een tweede bloedcontrole plaats vinden en omdat deze gelukkig goed was mocht ik toch naar huis. Het weer is nog steeds prima dus lekker ontspannen op de camping en veel gerust.

dag 22
Vandaag geen ziekenhuis bezoek maar wel 24 uur urine moeten sparen voor de controles voor morgen. Wij hebben totaal ruim 12 kilometer gefietst naar Maastricht centrum en na een kopje koffie op het Vrijthof ook weer terug gefietst. Ik moet minimaal 1,5 liter water drinken en dat is geen probleem als je overdag ook zoveel kan plassen. Maar het plassen gebeurd vooral snachts en moet ik er een keer of 4 eruit. Gelukkig slaap ik meteen weer in.

dag 23
Om half 7 uit mijn bed en de laatste urine opgevangen waarvan een beetje in een apart potje moest. Nuchter blijven en om half 8 in het ziekenhuis, bloedprikken. Vervolgens naar de poli interne voor controle waarna de arts zal bellen als alle uitslagen bekent zijn. Ik trakteer mezelf op een kop thee en een broodje en neem mijn medicijnen in waarn ik op mijn gemak terug fiets naar de camping. Alles bij elkaar is het toch teveel geweest en ga lekker even op bed liggen. Goed nieuws van het ziekenhuis: de uitslagen zijn goed.

Dag24
We zijn echt thuis! Ik heb zelf gereden en dat ging prima. Het is mooi geweest en sluit hiermee mijn belevenissen af.

Iedereen wens ik het allerbeste.

Evert

Het verhaal van Evert