Fritz

Fritz 2017-05-29T13:49:44+00:00

Het verhaal van Fritz

Ouderdom komt met gebreken
Sinds juli 2009 dialyseer ik. In het voorjaar had ik veel last van vermoeidheid, en dat werd eigenlijk steeds erger. Van elke inspanning werd ik moe. Als ik 50 meter gelopen had was ik uitgeput. Een goede reden om maar eens bij de dokter langs te gaan. Die adviseerde om mijn bloed te laten onderzoeken. En zo geschiedde.

Het onderzoek leverde een voor mij verrassende uitkomst op. Ik had een zwaar verslechterde nierfunctie. De restcapaciteit bedroeg nog maar 10%. Eigenlijk was ik net op tijd, zo zei de dokter. Als ik nog later was gekomen, was er wellicht helemaal niks meer aan te doen geweest. Natuurlijk schrik je wel even. Nierziekten komen voor zover ik weet niet voor in de familie. Ik zie het dan ook vooral als een ouderdomskwaal.

Ouder worden en het feit dat je lichaam minder goed gaat werken, horen voor mij logisch bij elkaar. Je wordt er niet kwieker op naar mate de jaren vorderen. Tot nu toe heb ik maar weinig klachten gehad qua gezondheid. Dat ik nu moet dialyseren is lastig, maar niet onoverkomelijk. Blijkbaar is dit de manier waarop mijn lichaam oud wordt.

De internist van het ziekenhuis heeft me uitgebreid voorgelicht over de therapiemogelijkheden. Na onderzoek bleek dat mogelijk en in augustus is met een operatie het katheter geplaatst. En na de nodige uitleg en begeleiding door het ziekenhuis, kon ik zelf thuis aan de slag met de behandeling.

Het uitvoeren van de handelingen is niet moeilijk. Vier maal per dag doe ik een spoeling. Dat kost me meestal een half uurtje. Hygiënisch werken is het allerbelangrijkste. Eén keer is dat blijkbaar toch misgegaan en belandde ik in het ziekenhuis met een buikvliesontsteking. Gelukkig was dat goed te bestrijden en was ik snel weer thuis.

Terug naar Overzicht