Ruud 2017-05-29T14:13:43+00:00

Het verhaal van Ruud

67 jaar

Deel 1: Van diagnose naar dialyse
Hoe vertel je in een paar woorden een verhaal dat ruim twintig jaar beslaat? Want zo lang weet ik al dat mijn nieren het niet goed doen. Toch ben ik pas in 2013 met dialyseren begonnen. Tot die tijd heb ik het ‘gered’ met mijn eigen nieren. Laat ik bij het begin beginnen.

Al sinds 1995 heb ik diabetes, of suikerziekte. Eén van de bijwerkingen daarvan is dat je nieren beschadigd raken en het steeds minder goed gaan doen. Dat is me toen wel verteld, maar ik heb me toen niet goed gerealiseerd wat dat betekende. ‘Dat zien we dan wel weer’, dacht ik. Ik kreeg in eerste instantie tabletjes voor de suikerziekte via de huisarts en ben pas later insuline gaan spuiten.

Via mijn huisarts ben ik eerst doorverwezen naar de internist en later naar de nefroloog, die inderdaad een verminderde nierfunctie vaststelde. Samen hebben we een traject uitgestippeld om dialyse zo lang mogelijk uit te stellen. Ik heb zelf veel informatie opgezocht en gelezen over nierfalen. Mede daardoor wist ik dat ik met het aanpassen van mijn levensstijl best wel invloed kon uitoefenen op de snelheid waarmee mijn nieren achteruit zouden gaan. Dat was voor mij een grote uitdaging en dat is me naar mijn gevoel goed lukt. Ieder jaar dat we dialyse konden uitstellen, voelde voor mij als een overwinning. Al blijft dialyseren natuurlijk onvermijdelijk.

Ik werkte in de IT, een drukke baan. Ik ben iemand die graag zelf de touwtjes in handen houdt. Ik denk dat ik daarom ook zo ‘hongerig’ op zoek ben gegaan naar informatie. Zodat ik wist wat me te wachten stond en wat ik wel en niet moest doen, ook al in het voortraject van de dialyse.

In 2013 werd duidelijk dat dialyse niet ver weg meer was. Ik ben het pre-dialysetraject ingegaan, met voorlichting en uitleg. Veel dingen wist ik al wel, maar het was toch fijn om met deskundigen te kunnen overleggen. Na een gesprek met de behandelende arts heb ik gekozen voor Peritoneale Dialyse (PD), ook wel buikdialyse genoemd. Dat past het beste bij mij.

NL/RR/PD/2014/099 – Date of creation/review: Sep 2014

Terug naar Overzicht