Mijn naam is Jacques.

Voorstellen

Mijn naam is Jacques. Mij is gevraagd om een videodagboek van mijn dagelijks leven als nierpatiënt bij te houden. Vooruitlopend hierop zal ik eerst nog even wat over mezelf vertellen.

Ik ben 61 jaar en sinds 2014 weduwnaar en woon in het zuiden van Limburg in een dorp aan de Maas. Ik heb twee zoons, die allebei op zichzelf wonen en twee kleinzoons.

In 2011 is mijn nierfunctie achteruit gegaan en sindsdien dialyseer ik. Na de voorlichtingsgesprekken in het ziekenhuis heb ik gekozen voor APD (Automatische Peritoneale Dialyse), een thuisbehandeling waarbij elke nacht mijn bloed via mijn buikvlies wordt gefilterd. Deze therapie geeft mij de vrijheid om op de dag andere dingen te doen, zoals op mijn kleinzoon Max van 3 jaar passen, in de tuin werken of met de honden wandelen.

Mijn echtgenote ging met veel plezier naar haar werk als verkoopster in een groot warenhuis. En zorgde ik voor het huishouden en het avondeten. Verder ga ik twee keer per week naar bewegings-therapie. In het weekend gingen mijn vrouw en ik dagjes uit, gezellig een terrasje pakken of lekker fietsen. Wij hadden hiervoor elektrische fietsen gekocht. Soms trokken wij er ook een lang weekend op uit.

Videodagboeken

In de twee videodagboeken laat ik zien en vertel ik over wat dialyse betekent voor mijn dagelijkse en sociale leven.

In het eerste dagboek maakt u kennis met mijn dagelijkse bezigheden en klusjes in en om het huis.

Over mijn ontspannende activiteiten gaat mijn tweede dagboek.

Toekomst

Sinds ik nierpatiënt ben, sta ik op de donorlijst voor een nieuwe nier. Als ik deze nier krijg, dan kan ik iets meer doen dan nu. Ik kan me nog niet precies voorstellen hoe het dan zou zijn, maar mijn derde leven begint dan. Een nieuwe nier is voor mij geen kwestie van moeten, maar het is wel iets waar ik naar uit kijk. In de tussentijd blijf ik positief denken, doorzetten en vooral kijken naar wat ik wel kan.

Terug naar overzicht Ervaringen