Kerstmenu 2016

Kerstmenu 2016

Het menu bestaat uit:

2 soorten gevulde champignons (voorgerecht) – 30 minuten bereidingstijd – 4 personen

Hertenbiefstuk met rodekool en knolselderijpuree (Hoofdgerecht) –  Bereidingstijden: 20 minuten hertenbiefstuk met champignonsaus, 30 minuten rodekool en 10-15 minuten knolselderijpuree – 4 personen

Frozenyoghurt muffins (nagerecht)  – 10 minuten en 3 uur wachten – 4 personen

2 soorten gevulde champignons (voorgerecht)

30 minuten – 4 personen

Ingrediënten

  • 8 grote champignons of porobello’s
  • 1 ui
  • 1 rode peper
  • 100 gram courgette
  • 100 gram rundergehakt
  • eventueel natriumarme geraspte kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 60 gram mozzarella
  • 4 cherrytomaatjes
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bereidingswijze champignons met tomaat en mozzarella

  • Verwijder het steeltje uit de champignons en hol de champignons uit.
  • Leg de champignons op een bakplaat.
  • Halveer de cherrytomaatjes en doe deze in de champignons.
  • Snijd de mozzarella in kleine blokjes/schijfjes en leg deze over de cherrytomaatjes in de champignons.

Bereidingswijze champignons met pittig gehakt

  • Verwijder het steeltje uit de champignons en hol ze uit.
  • Leg de champignons op de bakplaat.
  • Snipper de ui en de rode peper en pers de knoflook.
  • Snijdt de courgette in kleine blokjes.
  • Fruit de ui, de rode peper en de knoflook in een scheutje olijfolie.
  • Voeg het gehakt toe en bak het in 3 minuten rul.
  • Voeg ook de courgette toe.
  • Vul de lege champignons met het gehakt en strooi er eventueel wat natriumarme kaas overheen.

Vervolg bereidingswijze 2 soorten champignons

  • Doe de bakplaat in de oven en verwarm de champignons 10 minuten.
  • Haal de bakplaat uit de oven en leg 1 champignon met pittig gehakt en 1 champignon met tomaat en mozzarella op een klein bordje.

Voedingswaarde per 2 champignons

Per portie: 15 gram eiwit, 85 mg natrium, 460 mg kalium, 155 mg fosfaat

portobello/champignons-voorgerecht

portobello/champignons-voorgerecht

 

Hertenbiefstuk met rodekool en knolselderijpuree (hoofdgerecht)

Bereidingstijden: 20 minuten hertenbiefstuk, 20 minuten champignonsaus, 30 minuten rodekool en 10-15 minuten knolselderijpuree – 4 personen

Ingrediënten

  • 4 stuks hertenbiefstuk
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • aluminiumfolie
  • peper
  • champignons die over zijn van het voorgerecht (ca. 200 gram)
  • 250 ml kookroom
  • 600 gram rodekool
  • 1 appel
  • 1 peer
  • 75 gram rozijnen
  • 3 kruidnagels
  • 600 gram knolselderij
  • 300 gram aardappelen
  • bieslook
  • peterselie

Bereidingswijze hertenbiefstuk

20 minuten – 4 personen

  • verhit de margarine op hoog vuur in een koekenpan.
  • Leg de biefstukken in de pan en bak ze 3 minuten bruin.
  • Draai de biefstukken om en bak de andere kant ook 3 minuten bruin.
  • Haal de biefstukken uit de pan en wikkel ze in een stuk aluminiumfolie.
  • Laat de biefstukken ongeveer 5 minuten rusten.
  • Snijd het vlees in dunne plakjes tegen de draad in.

Bereidingswijze champignonsaus

  • Hak de overige champignons/portobello’s grof.
  • Fruit de ui en bak de overige champignons in de koekenpan en voeg daarna de kookroom toe.
  • Laat dit op zacht vuur inkoken.
  • Er kan naar wens wat water worden toegevoegd, indien de saus te dik is.

Voedingswaarde per biefstuk en 2 jus lepels saus

Per portie: 25 gram eiwit, 60 mg natrium, 680 mg kalium, 300 mg fosfaat

hertenbiefstuk-met-champignonsaus-en-rodekool

hertenbiefstuk-met-champignonsaus-en-rodekool

Bereidingswijze rodekool

30 minuten – 4 personen

  • Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snijd de kool in 2 stukken.
  • Verwijder het middelste gedeelte ( de harde kern) van de kool.
  • Snijd de rodekool in dunne reepjes.
  • Doe de reepjes rodekool in een pan en voeg een bodempje water toe, zodat de rodekool net onder water staat. Breng dit aan de kook.
  • Snijd de appel en de peer in kleine blokjes en wel de rozijnen.
  • Draai het vuur lag en voeg de kruidnagels toe.
  • Laat alles met gesloten deksel ongeveer 15-20 minuten gaar worden.
  • Voeg de appel, de peer en de rozijnen toe aan de rodekool en verwarm deze mee.
  • Als de rodekool gaar is, kun je de kruidnagels verwijderen.

Tip

strooi wat kaneel over de rodekool.

Voedingswaarde per portie

Per portie: 4 gram eiwit, 20 mg natrium, 685 mg kalium, 70 mg fosfaat

Bereidingswijze knolselderij met groene kruiden

10 – 15 minuten – 4 personen

  • Schil de knolselderij en de aardappel en snij ze in kleine blokjes.
  • Kook beiden in ruim water gaar.
  • Pureer de knolselderij en aardappel.
  • strooi de bieslook en peterselie erover.

Tip

Om de puree wat smeuïger te maken, kan er een scheutje melk aan toegevoegd worden.

Voedingswaarde per portie

Per portie: 5 gram eiwit, 120 mg natrium, 1400 mg kalium, 950 mg fosfaat

Knolselderijpuree

Knolselderijpuree

Frozenyoghurt muffins

10 minuten en 3 uur wachten – 4 personen

Ingrediënten

  • 100 gram frambozen
  • 4 eetlepels honing
  • 100 gram notenmix (havermout/walnoten/pecannoten)
  • 200 gram kwark
  • 4 cup-cake bakjes

Bereidingswijze

  • Doe de notenmix onderin de bakjes en schenk daar een eetlepel honing overheen.
  • Doe de kwark over de noten en verdeel deze zodat alle noten bedekt zijn met kwark.
  • Voeg als laatste het fruit toe.
  • Zet de vormpjes 3 uur in de diepvries, zodat de kwark goed bevriest.

Voedingswaarde per muffin

Per portie: 8 gram eiwit, 25 mg natrium, 245 mg kalium, 150 mg fosfaat

frozenyoghurt muffin

frozenyoghurt muffin

2017-01-10T11:05:26+00:00Feestgerechten, Recepten|