Kerstmenu 2017

Kerstmenu 2017

Kerstmenu 2017

Voorgerecht – Pastinaak aardappelsoep

Benodigdheden voor 4 personen:
1 ui
1 teentje knoflook
1 rode peper
1 zoete aardappelen
2 pastinaken
1 eetlepel crème fraîche
1000 ml natriumarme bouillon
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel peterselie
1 eetlepel citroensap

Staafmixer

Bereidingswijze:
Pel en snipper de ui en knoflook.
Was de peper en verwijder de zaadlijsten, snijd de peper fijn.
Schil de zoete aardappel en de pastinaken en snijd in blokjes.
Fruit de ui, knoflook en peper in de olijfolie op laag vuur.
Voeg de blokjes aardappel en pastinaak toe en bak deze ongeveer 5 minuten mee.
Snijd de peterselie fijn.
Pureer de soep met de staafmixer en voeg de citroensap, crème fraîche en peterselie toe.
Er kan wat water toegevoegd worden als de soep te dik is.

Bereidingstijd:
30-40 minuten

Voedingswaarde per portie:
5 gram eiwit
155 mg natrium
1170 mg kalium
100 mg fosfaat

Hoofdgerecht – Gevulde pompoen

Benodigdheden voor 4 personen:
2 flespompoenen
2 kopjes couscous
2 Rode uien
2 teentjes knoflook
2 rode paprika’s
2 handjes walnoten
2 handjes cranberries
3 eetlepels olijfolie
Handje peterselie
2 eetlepels natriumarme mosterd
2 eetlepels witte wijnazijn
2 eetlepels water

Oven
Ovenschaal
kooktouw

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Halveer de pompoenen in de lengte en verwijder de pitten.
Bestrijkt de binnenkant van de pompoen met olijfolie.
Leg de pompoen met de binnenkant naar onder in een ovenschaal en bak ongeveer 30 minuten in de oven.
Kook de couscous gaar.
Snijd de peterselie fijn en meng deze met de couscous.
Snipper de ui en de knoflook en snijd de paprika in kleine blokjes.
Fruit de ui en de knoflook op laag vuur.
Voeg de paprikablokjes en de couscous toe.
Hak de noten grof en voeg deze samen met de cranberries toe aan de vulling.
Hol de pompoen uit tot ongeveer 2cm afstand van de schil.
Voeg het vlees van de pompoen toe aan de vulling.
Zet de temperatuur van de oven terug naar 180 graden.
Leg beide pompoenhelften op elkaar en bind ze vast met kooktouw.
Bak de pompoen nog 15 minuten gaar in de oven.
Maak een dressing van de azijn, water en de mosterd.

Bereidingstijd:
75 minuten

Voedingswaarde per persoon:
11 gram eiwit
15 mg natrium
860 mg kalium
230 mg fosfaat

Nagerecht – Stoofpeertjes in bladerdeegbakjes

Benodigdheden voor 4 personen:
4 vormpjes voor in de oven
4 bladerdeegbladen
4 kant-en-klare stoofpeertjes
4 theelepels kaneel
4 theelepels suiker
250 ml slagroom
4 eetlepels vanillevla

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden
Vet de vormpjes in met boter.
Leg de bladerdeeg in de vormpjes.
Snijd de stoofpeertjes in kleine blokjes.
Doe de stoofpeerblokjes in het vormpje en strooi hier de suiker en de kaneel overheen.
Gaar de bladerdeegvormpjes 20 minuten in de oven.
Klop de slagroom lobbig en voeg hier voorzichtig de vanillevla aan toe.
Schenk de saus over de bladerdeegvormpjes als ze uit de oven komen.

Bereidingstijd:
30 minuten

Voedingswaarde per satéprikker:
5 gram eiwit
270 mg natrium
155 mg kalium
75 mg fosfaat

2017-12-19T17:05:35+00:00Feestgerechten|