Wat doet een diëtist?

Bij de diëtist kun je terecht met alle vragen over voeding, bewegen en leefstijl. Voor nierpatiënten is dat belangrijk, want voeding heeft een grote invloed op het functioneren van je nieren en hoe je je voelt. Een standaard dieet is er niet. Het gaat erom dat je voeding wordt afgestemd op jouw situatie en lichaam. Er zijn wel een paar algemene kenmerken van zo’n dieet te noemen. Je mag bijvoorbeeld maar weinig zout en kalium binnenkrijgen, omdat je lichaam deze stoffen zelf moeilijk kwijt raakt. Als je dialyseert heb je soms extra eiwitten nodig. Ook het beperken van de hoeveelheid vocht die je binnenkrijgt is vaak belangrijk. De diëtist geeft je een advies op maat, dat het beste aansluit bij jouw situatie.

 

Rowie Geurts werkt als zelfstandig diëtist. Tijdens haar opleiding en stage leerde ze veel over nierziekten en de dieeteisen, die daarbij komen.

 “Zelf uitzoeken wat wel en niet mag, is eigenlijk niet te doen. Daarom verwijst een arts altijd naar de diëtist. Ik help mensen met een nierziekte graag op weg. Want het lijkt misschien lastig, maar als je eenmaal weet wat wel en niet goed is, kun je prima een lekkere maaltijd op tafel zetten. Ik wil met mijn recepten mensen laten zien dat je ondanks je dieet evengoed lekker kunt eten.” 

Bekijk de recepten om ideeën op te doen.

 

Vragen voor de diëtist

Heb je binnenkort een afspraak met je diëtist? Bereid je voor met deze vragenlijst.

  • Hoe kun je een dieet goed volhouden?
  • Is het aan te raden dat mijn gezin zich ook houdt aan mijn dieet?
  • Hoe zorg ik ervoor dat zij wel blijven genieten van etenswaren die voor mij onwenselijk zijn?
  • Waar gaat het wel eens mis, zijn er valkuilen?
  • Mag ik onverwachts iets ‘lekkers’ op tafel zetten?
  • Mag ik nog alcohol drinken?
  • Wat zijn verstandige tussendoortjes?

 

NLMP/MG1/16-002 – Date of creation/review: Mar2016

Terug naar overzicht behandelaars