Wat zijn de oorzaken van nierfalen?

Nierfalen kan verschillende oorzaken hebben:

  • Verhoogde bloeddruk. Een hoge bloeddruk kan de kleine bloedvaten in de nieren beschadigen. Dit kan de nierfunctie verstoren. De verhoogde bloeddruk is binnen de perken te houden met een behandeling, aangepaste voeding en fysieke inspanningen. Als een hoge bloeddruk niet wordt behandeld, kan dit het nierfalen versnellen.
  • Diabetes. Diabetes wordt gekenmerkt door een hoog suikergehalte in het bloed (hyperglykemie). Dit kan de kleine bloedvaten in de nieren beschadigen en leiden tot stoornissen aan de nierfunctie.
  • Gebruik van sommige geneesmiddelen. Te lang of te veel gebruik van medicijnen zoals pijnstillers kan aanleiding geven tot nierfalen.
  • Erfelijke aandoeningen. Bijvoorbeeld polycystische nieren. Een erfelijke ziekte waarbij in beide nieren zich veel cysten (met vocht gevulde holtes) vormen. Naarmate de cysten groter worden, blokkeren ze de normale nierfunctie. Verschijnselen zijn onder meer bloed in de urine, nierinfecties, hoge bloeddruk en rug- of buikpijn.
  • Chronische infecties van de urinewegen. Blaasontsteking is het meest voorkomende probleem van de urinewegen. De verschijnselen zijn onder meer sterke aandrang tot plassen, een ongewone frequentie of pijn bij het plassen en troebele urine. Urineweginfecties zijn meestal betrekkelijk onschuldig. Herhaaldelijk optredende nierinfecties zijn weliswaar zeldzaam, maar kunnen leiden tot nierinsufficiëntie indien ze niet behandeld worden.
Symptomen