Nierziekte en intimiteit

Een nierziekte brengt lichamelijke veranderingen met zich mee. Veranderingen die van invloed zijn op het seksleven van nierpatiënten en hun partner. Bloedvatvernauwingen door aderverkalking zorgen ervoor dat het bloed bij seksuele opwinding minder makkelijk in de geslachtsdelen kan stromen. Beschadigingen aan de zenuwen zorgen voor minder gevoel, of juist pijnlijke sensaties. Ook de bijwerkingen van sommige medicijnen, stress, aanhoudende vermoeidheid en – bij PD-patiënten – een katheter in de buik kunnen ten koste gaan van een goed seksleven.

Maar weinig mensen praten gemakkelijk en vrijuit over hun seksuele verlangens. Toch is het belangrijk om hierover in gesprek te blijven met elkaar. Verschillende patiënten en hun partners geven aan dat seks een minder belangrijke rol in hun leven is gaan spelen. Of dat ze er op andere manieren dan voorheen gebruikelijk uiting geven aan hun behoefte aan intimiteit met elkaar. Sommigen zeggen dat de ziekte hun relatie juist hechter heeft gemaakt. Meer weten?

Op internet en via uw dialyse afdeling in het ziekenhuis kunt u meer informatie vinden over dialyse & intimiteit.

Marja Ho-da-Pannekeet, nefroloog Zaans Medical Centre Zaandam: “Nierpatiënten praten niet graag over hun seksleven. Doe dat vooral wel met je arts of verpleegkundige. Want ik heb gemerkt dat dat enorm oplucht.”

Terug naar overzicht partners