Wat kan ik doen?

Wat kun je doen als je partner of naaste last heeft van nierfalen? Hoe kun je hem of haar het beste ondersteunen? Een aantal tips om jullie leven zo aangenaam mogelijk te maken:

  • Ga als partner eens mee naar een bezoek aan een behandelaar. Vooral als je partner thuis wil dialyseren en jij daarbij wilt helpen, is dit raadzaam. Jullie kunnen je gezamenlijk voorbereiden op het bezoek met de vragenlijsten per behandelaar op deze website.
  • Als je partner voor thuis hemodialyse kiest, dan heeft hij/zij daarbij hulp nodig. Via een naald in een ader moet je partner zich aansluiten op een kunstnier. Je kunt een training volgen om hierbij behulpzaam te zien. Doe je dit liever niet, dan kan een hemodialyseverpleegkundige (of andere naaste) dit doen.
  • Blijf praten. Dialyse brengt veel veranderingen en emoties met zich mee en het is heel belangrijk om daarover in gesprek te blijven. Bespreek bijvoorbeeld welke rol je op je wil nemen en wat de patiënt van je verwacht. Vindt hij/zij je niet te betuttelend? Wat kun je samen nog doen? Hoe ga je om met het verdwijnen van bepaalde mogelijkheden? Een nefroloog kan je helpen als het gaat om informatie over de ziekte, vooruitzichten en behandeling. Een maatschappelijk werker kan helpen bij vragen over bijvoorbeeld aanpassingen aan je huis of een persoonsgebonden budget.
  • Blijf leuke dingen met elkaar ondernemen, vooral activiteiten waarbij de dialyse niet op de voorgrond staat. Denk aan kaartavondjes, toneelspelen en fietstochtjes.
  • Het is ook heel belangrijk dat je tijd vrij blijft maken voor je eigen leven: je eigen hobby’s en vrienden. Daardoor laad je jezelf op en kun je een betere partner, ouder of vriend(in) zijn.

Anneke, partner van nierpatiënt Gerrit (61): “Je moet anders leren koken, het huis op een andere manier schoonmaken en leren leven met de klok door de dialysebehandelingen. Maar we blijven er niet voor thuis en hebben zelfs verre reizen gemaakt.”

Henk (43), partner van nierpatiënt Ingrid: “Natuurlijk wil je het je partner zo makkelijk mogelijk maken. Maar maak ook tijd vrij voor jezelf. Dan voelt je partner zich ook niet enorm schuldig dat jouw leven in het teken staat van zijn/haar ziekte.”

Terug naar overzicht partners