Voedingstips

//Voedingstips
Voedingstips2017-05-29T17:02:57+00:00

Voedingstips voor nierpatiënten

Als nierpatiënt is het belangrijk dat je op je eetpatroon let. Allereerst mag je niet te veel zout en kalium binnenkrijgen omdat je lichaam deze stoffen maar moeilijk kan uitscheiden. Ook is het belangrijk te letten op eiwitten, omdat de dialyseoplossing eiwit aan je lichaam kan onttrekken. Verder is vocht een aandachtspunt.

  • Voeg geen zout toe aan je maaltijden.
  • Volg een zoutarm dieet, het liefst met maximaal 6 gram zout per dag. Ter illustratie: een gemiddelde eter zonder nierproblemen krijgt op een doorsnee dag al snel 10 gram zout (natrium) binnen.
  • Een natriumbeperkte voeding is wennen. U moet de zoute smaak afwennen. Dit lukt het makkelijkst door consequent geen zout of zoute smaakmakers te gebruiken.
  • Informeer je goed over het zoutgehalte van producten. Zout zit in meer etenswaren dan je denkt. Ook brood bijvoorbeeld bevat zout.
  • Analysecijfers van natrium in voedingsmiddelen vindt u op de site www.bonstat.nl (deze site is alleen toegangkelijk via aanmelding)
  • Door gebruik te maken van kruiden en specerijen, worden uw maaltijden smaakvoller en pittiger.
  • Laat hartige hapjes staan.
  • Het eten van drop is af te raden. Drop bevat glycyrrhizine, dit kan een bloeddrukverhogende werking hebben. Het komt voor in alle dropsoorten, zowel zoete als zoute, laurierdrop en Engelse drop.
  • Maak geen gebruik van zoute smaakmakers zoals bouillonblokjes, maggi, ketjap, mosterd en sambal.
  • Kruidenmengsels zoals gehaktkruiden, vleeskruiden en viskruiden bestaan voor ruim de helft uit zout. Kijk naar de samenstelling op de verpakking. Er zijn ook kruidenmengsels zonder zout voor vlees, gehakt, kip en vis te koop. Op de verpakking staat vermeld ‘zonder zout’ (vaak aangegeven in een blauwe band).
  • In natriumarme smaakmakers en dieetzout is het natrium vervangen door kaliumzouten. Als u ook op het kalium in de voeding moet letten is dit voor u dus geen alternatief.
  • De volgende belegsoorten leveren minder natrium dan een plak Goudse kaas of vleeswaren:
    • kaas met 25% of 33% minder zout
    • Emmentaler en Gruyère kaas
    • Monchou, Hüttenkäse
    • Pindakaas
    • Sandwichspread
    • fruit: aardbei, appel, peer, banaan
    • rauwkost: radijs, tuinkers, komkommer
  • Raadpleeg een diëtist. Hij/zij kan je vertellen hoe je je dieet goed kunt inpassen in je leven.
  • Vraag uw diëtist naar het boek Eten met plezier. Ook hier vindt u analysecijfers van natrium in voedingsmiddelen.
Terug naar voedingsoverzicht