Algemeen

De verborgen woningmarkt

Een woning is een plek waar mensen leven en waar ze zich thuis voelen. Het is een plek waar mensen zich veilig en geborgen voelen. Op websites als Funda is een groot assortiment aan woningen beschikbaar, maar veel woningen zijn al snel verkocht voordat je überhaupt de tijd hebt kunnen vinden om te reageren. Ook moet je aan alle eisen voldoen voor je de woning ziet verschijnen/kunt reageren en heb je zelden contact met de verkoper. Veel mensen kiezen er dan ook voor om hun huis niet op Funda te zetten. De verborgen woningmarkt is een goed Funda alternatief als je een woning zoekt en in contact wilt komen met de verkoper of als je jouw huis wilt verkopen. Door verhuiswensen en woonsituaties transparant te maken, worden kansen gecreëerd voor iedereen en dat is voor jou als koper ook gunstig.

Waarom huis niet op Funda?

Hoewel Funda de grootste huizensite in Nederland is, zijn er verschillende redenen waarom huizen die niet op Funda staan ergens anders wel kunnen worden aangeboden. Dit kan onder meer komen doordat de woning via stille verkoop wordt aangeboden, er gebruik gemaakt wordt van andere kanalen, de woning nog niet klaar is voor verkoop of dat de opdracht exclusief bij één makelaar ligt. Het is daarom aan te raden om niet alleen op Funda te kijken, maar ook andere kanalen te onderzoeken om de verborgen woningmarkt te ontdekken. Kijk op internet of in brochures naar eventuele advertenties.

Welke soort woningen zijn er?

Er zijn verschillende soorten woningen in Nederland, waaronder eengezinswoningen, appartementen, studio's, maisonnettes, bungalows, vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen, herenhuizen en Tiny Houses. De keuze voor een bepaald type woning hangt af van persoonlijke voorkeuren, gezinsgrootte, locatie en budget. Het is belangrijk om vooraf goed te bepalen wat jouw wensen en behoeften zijn zodat je gerichter op zoek kunt gaan. Denk bijvoorbeeld aan een grote hoeveelheid kamers, dit is prettig als je een groot gezin hebt omdat iedereen een eigen ruimte heeft waar hij of zij zich kan terugtrekken.

Waar moet je op letten als je een huis gaat kopen?

Het bepalen van je budget voordat je op zoek gaat naar een woning is cruciaal om te voorkomen dat je verliefd wordt op een woning die boven je budget ligt, doe dit dus zeker als eerste! Daarna kun je kijken naar de omgevingsfactoren. Denk hierbij aan eventueel geluidsoverlast. Ook is het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring aan te raden om eventuele gebreken aan het licht te brengen. Door op deze belangrijke punten te letten, kun je een weloverwogen beslissing maken bij het kopen van een huis.