Wonen

Een start maken met het verduurzamen van je woning

Zoals je vast wel weet, stoten de woningen in Nederland te veel CO2 uit en zijn de energiekosten flink gestegen. Dit zijn dan ook een paar van de vele redenen waarom het belangrijk is om te beginnen met het verduurzamen van je woning. Veel mensen willen graag hun woning verduurzamen, vooral omdat ze zo veel energiekosten kunnen besparen, maar hebben het geld niet om hun woning te verduurzamen. Dat is ook vrij logisch, want het verduurzamen van een woning kan soms duizenden euro’s kosten. 

 

Begin klein

Wanneer je je woning wilt verduurzamen, dan is dat altijd een verstandige keuze. Als je een kleiner budget hebt en dus niet je gehele woning kan verduurzamen, is het verstandig om klein te beginnen. Dit houd dan ook direct in dat je niet gelijk de gehele woning gaat verduurzamen, maar dit verspreid over enkele jaren. Op deze manier heb je voldoende tijd om te sparen voor de volgende stap in het verduurzamen. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met het aanleggen van zonnepanelen, maar ook is het een goede eerste stap als je de volledige woning beter wilt laten isoleren.

 

Doe goed onderzoek naar de mogelijkheden

Om je woning te verduurzamen kan je van alles doen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om zonnepanelen aan te leggen, de gasaansluiting te vervangen door elektriciteit, maar ook kun je zonnepanelen aanleggen. Elke stap die je zet heeft een ander resultaat op de duurzaamheid van je woning. Zo zal je woning duurzamer zijn als je zonnepanelen aanlegt in plaats van dat je van het gas gaat. Omdat je budget erg klein is, is het altijd verstandig om te onderzoeken welke mogelijkheden je hebt, maar ook welke optie rendabel is op de korte termijn. De kans is dan vrij groot dat je op zonnepanelen uit zal komen, want zonnepanelen zijn op dit moment erg rendabel. 

 

Het aanvragen van een financiering is een optie

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je graag de gehele woning wilt verduurzamen. Met een klein budget gaat dit moeilijk lukken, maar het is wel een optie om een extra hypotheek verduurzaming te nemen. Je moet er dan wel rekening mee houden dat de kosten van de hypotheek kunnen stijgen. Als je wilt weten wat zijn de kosten voor het verhogen van uw hypotheek, is het verstandig om eens contact op te nemen met een kredietverstrekker. Zij kunnen je er telefonisch vaak meer over vertellen.